Biznis mentorstvo

Otkrijte ko su vaši konkurenti i preuzmite šablon koji će vam pomoći u analizi!

Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Otkrijte ko su vaši konkurenti i preuzmite šablon koji će vam pomoći u analizi!

Blog je nastao u okviru projekta Kampster mentorstvo.

Tokom dosadšnjeg programa Kampster mentorstva, 80% vas je u anketi u okviru našeg Viber kanala za preduzetnike navelo da nije sigurno ko im je idealni kupac. Nakon što smo vam dali dovoljno vremena, alata i tehnika da to i otkrijete, prelazimo na sledeći korak - otkrijmo ko je vaša konkurencija!

Zašto je to bitno?

Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da obratite pažnju na to ko su, i šta vaši konkurenti rade i kako to rade. Bez obzira da li želite da kopirate i modifikujete njihovu najnoviju kampanju ili smislite nove načine da ih pobedite, analizom proizvoda i biznis strategija vaših konkurenata, možete naučiti kako da povećate prodaju, privučete više pažnje i pružite bolju vrednost svojim klijentima. To i želite, zar ne? 😀

Šta podrazumeva analiza konkurencije?

Analiza konkurencije je proces u kojem proučavate svoju konkurenciju da biste utvrdili šta tačno oni rade, kako rade, šta rade pogrešno i kako možete da iskoristite njihove slabosti, a minimizirate svoje. 

Analiza konkurenata bi trebalo da bude ključni deo vašeg procesa donošenja odluka od početka do kraja, što se odnosi i na cenu vaših proizvoda, karakteristike proizvoda, strategije širenja na tržištu, pa sve do odnosa korisnika prema vašem brendu.

Takođe, analizom konkurencije, moćićete da razumete koliko je veliko tržište za vaš proizvod ili uslugu i gde se to vi nalazite u odnosu na konkurentske ponude. Ali tome ćemo detaljnije pričati u nekom narednom savetu, sad nam je važna vaša konkurencija. 😉

Šta obuhvata analiza konkurencije i koji su ključni koraci?

1. Napravite spisak konkurenata

U ovom koraku, važno je da se dobro upoznate sa tim šta vaši konkurenti nude. Složićemo se, neke od podataka ne možete tako lako da saznate, ali nemojte da vas to obeshrabruje. Ključno je da izvlačite podatke iz onoga što sami konkurenti plasiraju.

Dakle, ispratite podatke gde vaši konkurenti posluju, na kojim lokacijama i tržištima. Zatim pratite kolika je veličina kompanije i tržišni udeo. Potom, čitajte recenzije! Pratite njihove korisnike i saznajte šta su glavne slabosti, ali i prednosti kompanije.

Sad budite jako realni - šta od njihovih prednosti ili slabosti, može vaša biznis ideja da nadmaši? Kako biste vi rešili izazove koje vaši konkurenti imaju? 

2. Otkrijte potencijalne trendove u industriji

Ne možete razumeti trendove koji se potencijalno mogu razviti okviru vaše industrije ukoliko dobro ne poznajete potrebe vaše ciljne grupe. 

Zašto? 

Zato što se promene dešavaju sa ciljem da reše izazove kupaca, odnosno ciljne grupe za koju su namenjeni određeni proizvodi ili usluge.

Zato vas još jednom ohrabrujemo, pre no što krenemo dalje, pogledajte ponovo naš vodič za izgradnju ličnosti kupaca, koji smo vam pripremili kroz savet broj 2: Ko je vaš idealni kupac?

Prilikom analize potencijalnih trendova, možete pratiti rezultate različitih onlajn anketa, fokus grupa, intervjua sa kupcima, čitanje izveštaja kompanije, ekonomskih uslova ili tehnološkog razvoja.

Na primer: 

Ukoliko su vaša ciljna grupa nastavnici u osnovnim i srednjim školama, a vaš proizvod softver za pripremu onlajn kvizova i testova znanja, kroz analizu stavova i potreba nastavnika možete otkriti da je nastavnicima važno da postoji softver koji nakon određenog vremenskog perioda onemogućava izmene i dopune u testovima. 

To vam odmah govori da će u ovoj IT oblasti trend ići ka tome da se prave rešenja koja imaju integrisan tajmer. Otuda, ako je vaša biznis ideja u ovom pravcu, znate šta vam je činiti. 😉

3. Uporedite karakteristike proizvoda i usluga koje vi nudite, a koje ima vaša konkurencija

U celokupnoj analizi konkurencije, ovaj korak vam je najvažniji, zato što je reč o karakteristikama koje korisnici vide! 

Pored prilike da slabosti konkurencije predstavite kao svoje prednosti, tačno ćete umeti da prepoznate šta je to zbog čega se izdvajate na tržištu. Od karakteristika koje bi trebalo da pratite fokus stavite na sledeće stavke:

  • Cena
  • Usluga: onlajn/oflajn
  • Kvalitet proizvoda
  • Lakoća korišćenja
  • Garancije
  • Podrška korisnicima
  • Brend/stil/imidž

Najbolji način da to temeljno sagledate je da izvršite uporednu analizu. Predlažemo vam da koristitie alat Infogram.

Kao i kod svakog istraživanja tržišta, ključno je da razgovarate sa stvarnim ljudima koji koriste ili bi koristili vaš proizvod i proizvode vaših konkurenata. To je jedini način da dobijete tačnu sliku o tome kako vaši ciljni kupci ocenjuju konkurenciju!

4. Sumirajte prednosti i mane kroz SWOT analizu

Sigurno se sad pitate kako da sumirate sve podatke do kojih dođete. Znamo, može biti problematično, ali verujte nam ima načina da se to prevaziđe. Tu na scenu dolazi SWOT analiza.

Šta je SWOT analiza?

SWOT analiza je tehnika strategijskog menadžmenta putem koje se uočavaju strategijski izbori kroz praćenje snaga i slabosti kompanije sa šansama i pretnjama u eksternom okruženju.

Pogledajte naredni šablon:

 

Evo nekoliko pitanja za početak vaše SWOT analize:

  • Prednosti: Šta smatrate da vaša biznis ideja ima zaista dobro (u smislu marketinga, proizvoda, prodaje, brendiranja, tehnologije…)?
  • Slabosti: Koje izazove prepoznajete da bi vaša biznis ideja mogla da ima? Šta vas koči?
  • Mogućnosti: Koja je najslabija oblast za našeg najvećeg konkurenta, a da biste vi to mogli da nadomestite? Da li postoje praznine na tržištu koje se trenutno ne rešavaju? Da li te praznine vaša biznis ideja rešava? Da li se nešto na tržištu dešava što ide u prilogu razvoju vaše biznis ideje?
  • Pretnje: Šta vaš najveći konkurent radi mnogo bolje od vas? Na kojim novim proizvodima/funkcijama rade? Koje probleme trenutno vaša konkurencija ne rešava?

Da bismo vam olakšali proces pripreme SWOT analize pripremili smo vam šablon u .pdf formatu. Ukoliko želite da vam pošaljemo šablon, prosledite nam zahtev putem upitnika za preuzimanje šablona.

PREUZMITE ŠABLON

5. Šta kad sve ovo uradite?

Nakon što realizujete sve korake koji su vam bitni za analizu konkurencije fokusirajte se na to gde se uklapate u tržišnom okruženju na osnovu vaših najvećih snaga i slabosti, ili najvećih pretnji i prilika koje ste identifikovali u SWOT analizi.

To znači sledeće: analiza će vam pokazati da li imate mogućnost i karakteristike da uzmete deo ciljne grupe vaših konkurenata ili da se usmerite ka drugoj tržišnog niši koju vaša konkurencija ne zauzima. 

Evo primera:

Zamislimo da planirate da otvarate pekaru u Beogradu. U analizi ste obuhvatili tržište pekara na Zvezdari, i utvrdili ste da je tržište zadovoljno brendom pekara koji su vaši direktni konkurenti. 

  • Njihove prednosti su - dobra reklama, pekare na prometnim mestima, kvalitetni proizvodi.
  • Slabosti - manjak zaposlenih, nema dostave proizvoda, lociranost samo na jednu opštinu.
  • Mogućnosti - širenje asortimana proizvoda, konstantan rast i otvaranje različitih sistema za dostavu hrane.
  • Pretnje - skupa cena zakupa lokala na prometnim mestima i širenje na druge lokacije.

Dakle, gledajući ovaj primer: vaši koraci podrazumevaju analizu njihovog modela reklame i preuzimanje šablona za širenje na lokacije koje poznata pekara nije tržišno obuhvatila.

Takođe, možete obratiti pažnju na cene, ponudu proizvoda, broj zaposlenih, način reklamiranja, način ophođenja prema korisnicima - i sami ćete odrediti kako da predstavite vašu pekaru na tržištu. 

Što nadalje znači: odgovore za vaš biznis, tražište kod konkurencije. 😉

Želite još korisnih saveta za razvoj biznisa?

Kad ste na putu preduzetničkog razvoja, podrška vam je uvek dobrodošla. Zato je Kampster tu vam pomogne!

Pridružite se Viber zajednici projekta Kampster mentorstvo, klikom na sledeći link.

2022-10-19

Autor: Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Administrator Kampster zajednice.

Imate pitanja za Kampster? Javite se: