Edukacija i poslovni savjeti

Odnos s nadređenim je pola zdravlja - Pomozite nadređenom da razumije vašu obiteljsku situaciju

Campster Admin

Odnos s nadređenim je pola zdravlja - Pomozite nadređenom da razumije vašu obiteljsku situaciju

U vrijeme online poslovanja, sastanaka i neizvjesnosti na globalnoj razini, međuljudski odnosi su pod velikim pritiskom. S druge strane, odnosi s drugim ljudima su jedan od rijetkih aspekata naših života na koje možemo neposredno utjecati i u ovo vrijeme. Zbog toga smo za vas pripremili jedan savjet koji se odnosi prije svega na vaš odnos s nadređenim. Važno je raditi na ovom odnosu, jer utječe na vaš život svakodnevno.

Vrijeme je za jedan savjet koji će sigurno pomoći da radite u zdravijem okruženju i olakšate si svakodnevicu na duže staze. Kad pokušavate uskladiti obiteljski i poslovni život, od velike je pomoći da imate podržavajućeg nadređenog koji ima razumijevanja.

Međutim, što se događa kad vaš nadređeni nije takav?

Vaša prava

Prvo, razjasnite koje su vaše beneficije kao zaposlenog: koja su vaša prava u smislu plaćenog odsustva, roditeljskih prava ili alternativnih poslovnih aranžmana? Često se događa da imamo prava koijih nismo svjesni i zbog toga ih ne koristimo. Nemojte upasti u tu zamku. Vaša je obaveza da budete obaviješteni o svojim pravima. Pročitajte ponovo svoj ugovor. Raspitajte se kod starijih kolega. Samo znajući svoja prava, možete se boriti za njih.

Sastanak jedan na jedan

Drugo, ako imate povjerenja u svojeg nadeređenog, imajte jedan na jedan sastanak i budite iskreni i transparentni povodom svojih očekivanja. Moguće je da nadređeni jednostavno ne razumije sve odgovornosti s kojima se suočavate. Imajte na umu - najvjerojatnije ni vi ne razumijete sve ono s čim se vaš nadređeni suočava svakog dana. Sastanci jedan na jedan, odlična su prilika da se razjasne neke situacije.

Imajte razumijevanja

Također, pokažite razumijevanje prema svojem nadređenom - na isti način na koji želite da oni pokažu prema vama. U ovim okolnostima nije lako biti menadžer i možda vi niste svjesni nekih izazova s kojima se oni suočavaju. Osvješćivanje ovih aspekata odnosa, utječe na poboljšanje vaše svakodnevice. Ovakvi razgovori mogu dovesti do toga da od stava da je vaš nadređeni nadobudni snob, zaključite da se radi o vrijednoj osobi koja se suočava s raznim izazovima na dnevnoj razini. Prije biste radili s takvom osobom, zar ne? Pokušajte, nemate što izgubiti.

Predložite rješenje

Na kraju, pripremite prijedlog (ili nekoliko prijedloga). Veća je vjerojatnost da će nadrađeni pristati na konkretan prijedlog nego suho iznošenje problema. I to je sasvim logično, stavite se u njihovu poziciju - biste li radije sjedili i slušali nečije nepresušno iznošenje problema i propusta ili biste više voljeli da vam netko kaže - ono što predlažem kako bismo ovo ispravili/ da se ovakvi propusti ne bi događali/ kako bismo bolje funkcionirali… Ovo drugo, zar ne? Ista je stvar i s vašim šefovima :)

Kako biste postigli da šef razumije i podrži vaše potrebe, potrebno je voditi iskrene, redovite i direktne razgovore. Ako ste spremni voditi takav dijalog, veća je vjerojatnost da ćete dobiti podršku koju tražite.

U Campster ponudi postoje tečajevi koji vam mogu pomoći da steknete vještine koje će vam olakšati ovaj proces:

Rezilijentnost - ključ uspjeha u teškim situacijama

Asertivna komunikacija

2021-02-23

Autor: Campster Admin

Imate pitanja za Campster? Javite se: