Campster motivacija

Ana je doktorirala na Oxfordu i evo njezinih 6 zlatnih savjeta: Garantirano će pomoći da završite studij u roku!

Ana Ranitović Osnivač - Campster

Ana je doktorirala na Oxfordu i evo njezinih 6 zlatnih savjeta: Garantirano će pomoći da završite studij u roku!

Učenje zapravo može biti veoma lako!

Na doktorskom studiju na Oxfordu Ana Ranitović se, dok je pohađala obavezne i fakultativne online tečajeve, suočila s ozbiljnim nedostatkom na području motivacije. Imala je dojam da je prepuštena sama sebi kao i da je socijalni element u procesu učenja u online tečajevima dominantno zanemaren. Nakon što je doktorirala, vratila se u Srbiju i sa svojim timom došla na ideju da pokrene online platformu koja će izbjeći sve negativne aspekte s kojima se tijekom studija suočavala i omogućiti da učenje ne bude mučenje.

Ana je otkrila kojih su to šest zlatnih savjeta kad učimo, na koji način si možemo olakšati usvajanje novih informacija, i to na osnovu osobnog, ali i iskustva tisuća korisnika koji su prošli kroz Campster.

- Moj sistem se temelji na pripremnim aktivnostima i redovitom radu – nažalost, nemam recept za blic spremanje ispita. S druge strane, ovaj sistem je manje stresan i potiče razumijevanje i dugoročno pamćenje, kaže Ana.

1. SAZNAJTE ISKUSTVA STARIJIH GENERACIJA

Upoznajte uspješne studente iz starijih generacija i raspitajte se unaprijed o zahtjevima različitih profesora, o spremanju ispita, o strategijama koje su njima pomogle da svladaju različite predmete. Bez obzira na savjete općeg tipa svaki smjer, i svaki predmet, je priča za sebe.

2. PIŠITE DOK SLUŠATE PREDAVANJE

Idite redovito na predavanja i na njima aktivno slušajte i radite bilješke. Pisanje potiče pamćenje. To će dijelom skratiti vrijeme potrebno za spremanje ispita kasnije.

3. NE PODCRTAVAJTE TIJEKOM PRVOG ČITANJA

Ponavljajte u krugovima i nemojte odmah početi s podcrtavanjem! Kad spremate ispit prvo jednom pročitajte jednu cjelinu (npr. poglavlje) bez podcrtavanja. U prvom čitanju nemojte se previše zadržavati na detaljima, već probajte razumjeti smisao. Ne možete razdvojiti važno od manje važnog prije nego što prvo pročitate cijeli tekst.

4. LAGANO S FLOMASTERIMA

U drugom krugu čitanja podvucite najznačajnije (i lagano s flomasterima!) i zabilježite ono što vam je nejasno ili o čemu možda imate drugačije mišljenje ili drugačiji pristup nego što je navedeno u knjizi. Kritički pristup gradivu pomaže razumijevanju gradiva pa samim tim i pamćenju. Dalje ponavljajte onoliko koliko vam vrijeme dozvoljava i obavezno obratite pažnju na primjere i kontekst kako biste sve povezali.

5. ZAPISUJTE PITANJA

Tijekom ponavljanja bilježite što više pitanja i podpitanja u vezi materije i pri preslušavanju na ta pitanja odgovarajte. Vodite evidenciju o tome koja pitanja vam idu lakše a koja teže, i fokusirajte se na slabe točke.

6. ISKLJUČITE MOBILNI TELEFON

I savjet svih savjeta - dok učite isključite mobilni telefon i dok radite ne prekidajte rad. Ako vam ovo teže ide, onda učite u segmentima. Segment može za početak biti i 5-10 minuta neprekidnog rada, pa par minuta pauze, i s vremenom se produžava. Danas zbog mobilnih telefona, društvenih mreža, dopisivanja i stalnih notifikacija svi imamo problem s pažnjom i ona se, kao i sve ostalo, mora vježbati. To znači da je bolje telefon odložiti sa strane.

Sretno! 😊💪💪


 

2020-10-08

Autor: Ana Ranitović Osnivač - Campster

Ana je suosnivač Campstera i social impact specialist na Fakultetu u Groningenu u Nizozemskoj. Sociologiju je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a antropologiju doktorirala na Fakultetu u Oxfordu kao Chevening i Clarendon stipendist. Do sad je učila i predavala u 7 obrazovanih sustava širom svijeta, od Španjolske do Južne Koreje. Svoje višegodišnje iskustvo kanalizirala je u kreiranje više društveno korisnih i start-up projekata, i uvijek je otvorena za nove ideje.

Imate pitanja za Ana? Javite se: