Edukacija i poslovni saveti

Odnos sa nadređenim je pola zdravlja - Pomozite nadređenom da razume vaše porodične okolnosti

Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Odnos sa nadređenim je pola zdravlja - Pomozite nadređenom da razume vaše porodične okolnosti

U vreme online poslovanja, sastanaka i neizvesnosti na globalnom nivou, međuljudski odnosi su pod velikim pritiskom. Sa druge strane, odnosi sa durgim ljudima su jedan od retkih aspekata naših života na koje možemo neposredno da utičemo i u ovo vreme. Zbog toga smo za vas pripremili jedan savet koji se odnosi pre svega na vaš odnos sa nadređenim. Važno je da radite na ovom odnosu, jer utiče na vaš život svakodnevno.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vreme je za jedan savet koji će sigurno pomoći da radite u zdravijem okruženju i olakšate sebi svakodnevicu na duže staze. Kada pokušavate da uskladite porodičan i poslovni život, od velike je pomoći da imate podržavajućeg nadređenog koji ima razumevanja.

Međutim, šta se dešava kada vaš nadređeni nije takav?

Vaša prava

Prvo, razjasnite koje su vaše beneficije kao zaposlenog: koja su vaša prava u smislu plaćenog odsustva, roditeljskih prava ili alternativnih poslovnih aranžmana? Često se dešava da imamo prava koijih nismo svesni i zbog toga ih ne koristimo. Nemojte da upadate u tu zamku. Vaša je obaveza da budete obavešteni o svojim pravima. Pročitajte ponovo svoj ugovor. Raspitakste se kod starijih kolega. Samo znajući svoja prava, možete za njih da se borite.

Sastanak jedan na jedan

Drugo, ukoliko imate poverenja u svog nadeređenog imajte jedan na jedan sastanak i budite iskreni i transparentni povodom svojih očekivanja. Moguće je da nadređeni jednostavno ne razume sve odgovornosti sa kojima se suočavate. Imajte na umu - najverovatnije ni vi ne razumete sve ono sa čim se vaš nadređeni suočava svakog dana. Sastanci jedan na jedan, odlična su prilika da se razjasne neke situacije.

Imajte razumevanja

Takođe, pokažite razumevanje prema svom nadređenom - na isti način na koji želite da oni pokažu prema vama. U ovim okolnostima nije lako biti menadžer i možda vi niste svesni nekih izazova sa kojima se oni suočavaju. Osvešćivanje ovih aspekata odnosa, utiče na poboljšanje vaše svakodnevice. Ovakvi razgovori mogu dovesti do toga da od stava da je vaš nadređeni nadobudni snob, zaključite da se radi o vrednoj osobi koja se suočava sa raznim izazovima na dnevnom nivou. Pre biste radili sa takvom osobom, zar ne? Pokušajte, nemate šta da izgubite.

Predložite rešenje

Na kraju, pripremite predlog (ili nekoliko predloga). Veća je verovatnoća da će nadrađeni pristati na konkretan predlog nego suvo iznošenje problema. I to je sasvim logično, stavite se u njihovu poziciju - da li biste radije sedeli i slušali nečije nepresušno iznošenje problema i propusta ili biste više voleli da vam neko kaže - ono što predlažem da bismo ovo ispravili/ da se ovakvi propusti ne bi dešavali/ da bismo bolje funkcionisali… Ovo drugo, zar ne? Ista je stvar i sa vašim šefovima :)

Kako biste postigli da šef razume i podrži vaše potrebe, potrebno je da vodite iskrene, redovne i direktne razgovore. Ukoliko ste spremni da vodite takav dijalog, veća je verovatnoća da ćete dobiti podršku koju tražite.

U Kampster ponudi postoje kursevi koji vam mogu pomoći da steknete veštine koje će vam olakšati ovaj proces:

Rezilijentnost - ključ uspeha u teškim situacijama

Asertivna komunikacija

Upravljanje teškim razgovorima

2020-12-22

Autor: Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Administrator Kampster zajednice.

Imate pitanja za Kampster? Javite se:

Spremni ste za učenje? Ovo su najpopularniji Kampster kursevi: