Edukacija i poslovni saveti

Affiliate marketing: kako početi i kako se affiliate saradnje plaćaju?

Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Affiliate marketing: kako početi i kako se affiliate saradnje plaćaju?

Šta je affiliate marketing?

Verovatno ste čuli za affiliate marketing, ali šta je to? 😲 Najjednostavnije rečeno, to je partnerski marketing zasnovan na učinku u kojem jedna kompanija ili brend nagrađuje jednu ili više pridruženih partnera za svakog posetioca ili kupca do kojih se došlo zahvaljujući marketinškim naporima partnera. 

Ako želite da uđete u affiliate marketing ili ste već u ovom poslu i želite da poboljšate svoje rezultate, izdvajamo vam neke od glavnih saveta kako da uspete u affiliate marketing programu. 👇

Postoje četiri ključna igrača u affiliate marketingu, evo i koja:

  1. Prodavac je kompanija koja prodaje proizvod/uslugu.
  2. Mreža je posrednik između prodavca i afilijala.
  3. Kupac je osoba koja klikne na partnersku vezu i kupi proizvod/uslug.
  4. Partner je osoba - kompanija - brend - organizacija, koja promoviše proizvode prodavca i zauzvrat zarađuje proviziju.

Ova vrsta partnerskog marketinga može biti odličan način za zaradu prihoda na primer, od svog bloga ili veb-sajta, ako znate kako da pronađete i promovišete proizvode koje će vaša publika voleti. To takođe može biti odličan način za izgradnju odnosa sa drugim kompanijama u vašoj niši. 

Jer ko ne bi voleo da uspostavi saradnju sa brendom ili organizacijom koja postiže dobre prodajne rezultate? 🤷‍♀️

Kako započeti affiliate marketing?

Postoji nekoliko stvari koje morate da uradite da biste započeli affiliate marketing. 

  • Prvo, morate pronaći proizvod ili uslugu za promociju. 

Postoji mnogo različitih proizvoda i usluga koje možete promovisati kao partner, pa izaberite nešto što vas zanima ili što vam je poznato. Samo tako ćete najbolje umeti to dobro i da ispromovišete, odnosno predstavite svojoj publici. 

  • Zatim morate da se prijavite za partnerski program sa kompanijom koja nudi proizvod ili uslugu koju želite da promovišete. 

Kada budete primljeni u program, dobićete jedinstvenu vezu (link) koju ćete koristiti prilikom promocije proizvoda ili usluge.

  • Konačno, morate da počnete da promovišete proizvod ili uslugu koristeći svoju partnersku vezu. 

To možete da uradite pisanjem članaka ili postova na blogu o proizvodu ili usluzi, kreiranjem postova na društvenim mrežama o tome ili puštanjem oglasa na veb-sajtovima ili pretraživačima. Slanjem newslettera korisnicima koje imate u svojoj bazi ili pripremom e-book materijala sa linkovima ka proizvodu ili usluzi. 

Što više ljudi klikne na vaš partnerski link i kupi proizvod ili uslugu, višu proviziju ćete zaraditi.

Šta je važno znati kada započinjete affiliate marketing?

Kao affiliate partner, morate jasno razumeti šta promovišete. Takođe morate imati jasno razumevanje svoje publike. Koje su njihove potrebe i želje? Koji su njihovi interesi? Poznavanje ovoga će vam pomoći da odaberete proizvode i usluge koje promovišete.

Pritom - ako im ponudite ono što oni žele - vi njima zapravo rešavate problem koji imaju. Win-win opcija za vas! 😉

Takođe je važno izgraditi odnose sa kompanijama i brendovima sa kojima ste partner. Ovi odnosi će vam pomoći da izvučete maksimum iz vaših partnerskih marketinških napora.

Budite slobodni i ohrabreni da redovno komunicirate sa partnerima i budite u toku sa njihovim programima i ponudama. Možda vam to donese i veću proviziju, nikad se ne zna. 😉

Na kraju, ali ne i najmanje važno, uvek budite etični u svom pristupu partnerskom marketingu. Promovišite proizvode i usluge u koje verujete i koje biste preporučili drugima.

Ne upuštajte se u nepoštene ili obmanjujuće postupke reklamiranja!

Prednosti affiliate marketinga

Postoje brojne prednosti affiliate marketinga, uključujući mogućnost pasivnog zarađivanja novca i potencijal da povećate svoju zaradu - kao benefit broj jedan. 

Evo o čemu je reč: 😃

Kao affiliate partner, zarađujete proviziju za svaku prodaju koju ostvarite. Ovo može biti odličan način da zaradite novac, posebno ako ste u mogućnosti da ostvarite veliki obim prodaje. 

Pored toga, imate potencijal da povećate svoju zaradu udruživanjem sa više brendova i promocijom njihovih proizvoda kroz više kanala.

Ako ste zainteresovani da započnete posao affiliate marketinga, obavezno istražite različite opcije i izaberite program koji je pravi za vas. 

Da li znate da i Kampster ima affiliate marketing program? Želite da se pridružite? Pišite nam na mejl: [email protected]. Očekujemo vas da sarađujemo! 😀

Kako funkcioniše affiliate marketing?

Postoje četiri osnovna tipa affiliate marketinga: plaćanje po kliku, plaćanje po potencijalnom klijentu, plaćanje po prodaji i plaćanje po akciji.

Plaćanje po kliku: Naziva se Pay-Per-Click (PPC) - vrsta marketinga u kojem se partner plaća na osnovu broja klikova koje njihova veza generiše. Ova vrsta marketinga se često koristi zajedno sa optimizacijom pretraživača (SEO) kao način da se generiše kvalitetniji saobraćaj na sajtu brenda ili kompanije koja prodaje proizvod/uslugu.

Plaćanje po potencijalnom klijentu: To se naziva pay-per-lead (PPL) - model, u kom se partner plaća na osnovu broja potencijalnih klijenata koje generiše za prodavca - kompaniju ili brend čiji se proizvodi ili usluge prodaju. Potencijalni klijent se obično definiše kao potencijalni kupac koji je pokazao interesovanje za proizvod ili uslugu prodavca.

ili

Plaćanje po prodaji: Naziva se Pay Per Sale (PPS) - affiliate marketing je vrsta marketinga u kojem se partner plaća na osnovu prodaje proizvoda ili usluge koju su prodali za prodavca. Ova vrsta affiliate marketinga može biti veoma profitabilna za obe strane ako se uradi ispravno.

Plaćanje po akciji: Naziva se i Cost Per Action (CPA) - tip marketinga zasnovanog na učinku u kome oglašivač (prodavac) plaća objavljivaču (obično partnerskoj kompaniji ili brendu) za svaku određenu radnju do koje dolazi zbog oglasa koji je postavio ovaj drugi. Navedene radnje mogu biti bilo šta, od klika na oglas do kupovine ili dobijene imejl adrese.

Kako se affiliate partneri plaćaju?

Affiliate partneri se obično plaćaju po proviziji za svaku prodaju koju ostvare. Provizija je procenat ukupne prodajne cene i može da varira u velikoj meri u zavisnosti od proizvoda ili usluge koja se prodaje. 

Na primer, affiliate partneri mogu da zarade 5% provizije na prodaji fizičkih proizvoda ili 10% provizije od prodaje digitalnih proizvoda.

U nekim slučajevima, affiliate partneri mogu takođe dobiti bonuse ili druge oblike kompenzacije na osnovu učinka njihovih marketinških napora. 

Na primer, mogu da dobiju bonus u vidu proizvoda ili usluge koju žele, a za generisanje određenog broja prodaja u datom vremenskom periodu.

Uopšteno govoreći, affiliate marketing je jedan od najefikasnijih i najefikasnijih načina za monetizaciju bloga ili veb stranice

Takođe je relativno lako započeti, zbog čega je toliko popularan među blogerima, malim brendovima ili vlasnicima malih preduzeća, blogova...

Birajte najbolji affiliate marketing program za vas!

Koliko proizvoda i usluga, toliko i različitih modela prodaje i marketing programa. Odabir onog pravog za vas može biti izazov, ali evo nekoliko stvari koje treba uzeti u obzir kada birate partnerski program:

  1. Uslovi i odredbe partnerskog programa. Uverite se da razumete zahteve i ograničenja programa pre nego što se prijavite.
  2. Struktura provizije partnerskog programa. Neki programi nude veće provizije za prodaju generisanu iz određenih izvora saobraćaja ili kategorija proizvoda.
  3. Reputacija i iskustvo kompanije i brenda koji promovišete. Izaberite kompanije ili brend koji je ugledan i koji ima dobru istoriju plaćanja partnerima na vreme.
  4. Proizvodi ili usluge koje nudi kompanija ili brend. Uverite se da su proizvodi ili usluge nešto što biste i vi sami koristili, odnosno što biste sa ponosom predstavili drugima.
  5. Izaberite kompaniju ili brend koji pruža dobru podršku u slučaju da imate pitanja ili vam je potrebna pomoć u promovisanju njihovih proizvoda ili usluga.

Zato vam savetujemo - vreme je da počnete. Neka vaša prva affiliate saradnja bude sa Kampsterom!

Za kraj: Da sumiramo važne savete za affiliate marketing

Affiliate marketing je odličan način da zaradite novac na mreži, ali može biti malo izazovno za početak. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da ih prevaziđete:

  1. Pronađite dobar affiliate program. Postoji mnogo affiliate programa, pa odvojite malo vremena da pronađete onaj koji odgovara vašim potrebama.
  2. Promovišite proizvode u koje verujete. Važno je da promovišete proizvode u koje verujete i koje biste sami koristili. Ovo će vam pomoći da izgradite poverenje kod vaše publike i ostvarite veću prodaju.
  3. Koristite efikasne marketinške tehnike. Postoji mnogo načina da plasirate affiliate proizvode, pa pronađite one koji najbolje odgovaraju vama i vašoj publici.
  4. Budite strpljivi. Potrebno je vreme da se izgradi publika i ostvari prodaja, zato nemojte odustajati ako ne vidite rezultate odmah.
  5. Zabavite se! Affiliate marketing znači i rad i zalaganje, ali i uživanje, povezivanje i nagrađivanje. Uživajte u procesu i rezultati će uslediti. 🏆

2022-11-16

Autor: Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Administrator Kampster zajednice.

Imate pitanja za Kampster? Javite se: