Kampster motivacija

5 odnosa koji su nam potrebni za izgradnju uspešne karijere

Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

5 odnosa koji su nam potrebni za izgradnju uspešne karijere

Autor: Stanko Arsenijević

Izvor: Harvard Business Review

Postoji stara afrička poslovica koja kaže: „Potrebno je celo selo da bi se podiglo jedno dete“. Ideja iza nje je da mladi moraju da komuniciraju i grade veze sa različitim ljudima kako bi odrasli dobro usmereni i kako bi se pravilno razvijali. Ovo se takođe može primeniti na radnom mestu, posebno za profesionalce koji su početnici.

Ne tako davno, sam sam bio IT početnik bez iskustva i formalnog obrazovanja, ali sa velikim ambicijama i željama. Sa 17 godina napravio sam prvu verziju Kampstera, a danas, 6 godina kasnije, Kampster posluje u sedam zemalja i ima preko 250.000 krajnjih korisnika. Od srednjoškolca sa željom da učim i napredujem, došao sam do pozicije CTO i cofunder-a Kampstera, cofounder-a RoiChamp-a i nalazim se na mestu u karijeri koje može odvesti u razičitim pravcima. Taj put podrazumevao je uspone, padove, ali i dosta različitih saradnji i poslovnih odnosa. 

Iz navedenog iskustva mogu da posvedočim da se uspeh dešava kao rezultat poslovnih odnosa koje gradimo i negujemo. Čitajući HRB članak na ovu temu, odlučio sam da sa vama podelim svoje iskustvo i nadam se pomognem da ne ponovite moje greške i ne gubite dragoceno vreme :)

Potrudiću se da vam na poznatim primerima iz sveta sporta, filma, nauke i na primeru uspešnih pojedinaca, približim važnost ove teme i motivišem vas da gradite odnose koji vas vode ka uspehu.

1. Mentor

Mentori su poput zvezde Severnjače. Pokazuju nam pravi poslovni put onda kada se osetimo izgubljeno. 

Oni su pouzdani, mudri i, što je najvažnije, iskreni. Pod mentorstvom se podrazumeva vođenje izazovnih razgovora koji nam pomažu da steknemo samopouzdanje i utiču na naš lični i profesionalni rast. Ipak, ti razgovori ne moraju uvek biti prijatni :)

Veliki mentori najčešće su dokazani lideri koji su se kretali kroz velike sisteme i napredovali tokom svoje karijere u organizaciji ili industriji koja je u skladu sa našim dugoročnim ciljevima. 

Kako da pronađem mentora?

Da biste pronašli mentora, razmislite o nekome kome se duboko divite, ali vam je još uvek dostižan. Neko ko zaista može da odgovori na email ili na LinkedIn poruku. Potencijalni mentor mora da bude otvoren za uspostavljanje profesionalnog odnosa sa vama, jer mentorstvo zahteva vreme i energiju.

Primer

Na početku karijere za svoje mentore izabrao sam Miloša Jovanovića i Anu Ranitović. Upravo sam sa njima nakon nekoliko godina osnovao Kampster. Nakon što smo započeli zajednički projekat, imao sam priliku da kao neko ko je orijentisan ka IT sektoru, ipak naučim dosta iz sfere biznisa i menadžmenta. Ovo su polja na kojima sam jako brzo napredovao, jer imam priliku da gledam i učim od jako uspešnih ljudi kao što su Ana i Miloš.

2. Inicijator

Iako nam mentori daju savete i perspektive, inicijatori se zalažu za nas, a u nekim slučajevima direktno nam nude mogućnosti napredovanja u karijeri. Oni igraju ulogu u razgovorima “iza zatvorenih vrata” u koje možda nismo uključeni i mogu da podrže šefa u zalaganju za nas pred ostalim članovima menadžment tima.

Prema istraživanjima, mlađi menadžer sa inicijatorom ima 21% veću verovatnoću da se popne na karijernoj lestvici od nekoga na istoj poziciji bez njega.

Kako da pronađem inicijatora?

Da biste pronašli inicijatora, prvo morate da pokažete ljudima u svojoj organizaciji da ste neko za koga se vredi zalagati. To znači da morate da bude sjajni u onome što radite i vaš rad mora da bude vidljiv.

Incijatori su kao i mentori veoma traženi, ali ako razvijete uglednu reputaciju, mogli biste izvojevati nekog. 

3. Partner

Partnerstvo je uzajamno koristan odnos jednakih. Ispunjeno je poverenjem, zajedničkom željom za uspehom i zajedničkim ciljem. Vaš partner je saveznik koji vam pomaže da proširite perspektivu, saradnik je za rešavanje problema i konektor koji može da vam pomogne da izgradite svoj lični brend i da proširite mrežu.

Kako da pronađem partnera?

Pronalaženje partnera je, plastično objašnjeno, slično pronalaženju suosnivača. Dakle, potražite nekoga čija ličnost i radna etika dopunjuju vašu. Važno je da pronađete osobu koja će popuniti praznine u vašem stilu rada. Na primer, ako ste više introvertna osoba koja izbegava javni nastup, potražite partnera koji uživa u predstavljanju i koji će pri tome promovisati vaše zajedničke projekte. Ako ste strateška osoba sa širom slikom, potražite partnera koji je dobar u analitici i operativi, itd.

Primer

Imao sam tu sreću da su mi moji mentori bili ujedno i moji partneri u pokretanju prvog biznisa. Bili smo odličan sklop IT-ja, biznisa i menadžmenta, što nam je omogućilo da bez obzira na to što u početku nisam imao toliko iskustva izvan IT-ja, budemo odličan tim. Tako je i danas.

Ovo partnerstvo omogućilo mi je neprocenjivo iskustvo i znanje. Četiri godine kasnije, pokrećem novu firmu, RoiChamp, i činjenica je da se nalazim na potpuno drugačijem mestu nego kada sam pokretao Kampster. RoiChamp takođe je nastao kao rezultat partnerstva.

4. Rival

Poslovni svet je prepun rivalstva. Najpoznatiji rivali su Steve Jobs i Bill Gates. Poznato nam je da je ovo rivalstvo rezultiralo neverovatnim otkrićima. Najčešće to i jeste slučaj :)

Konkurent može da vam bude saveznik ili čak partner. Zamislite da vi i neko sličan vama osmislite dve sjajne ideje za izvršavanje projekta. Znate da oboje imate potencijal da smislite jedinstvena i odvojena efikasna rešenja. A sad zamislite kako bi izgledao krajnji rezultat ako biste sarađivali i smislili nešto mnogo efikasnije i vrednije?

Kako da “nađem” rivala?

Kada prepoznate potencijalnog konkurenta u svojoj kompaniji, zakažite sastanak “u četiri oka”. Ko zna, možda ćete ipak raditi na istoj strani. :)

Primer

Pred kraj se možemo malo odmaći od mojih ličnih primera i osvrnuti sa na jedno od najpoznatijih rivalstava iz sveta sporta. Za rivalstvo su najbolji primeri individualni sportovi. Već vidite kuda ovo vodi :)

Naš najbolji teniser, Novak Đoković, ovako govori o svojim velikim rivalima Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu: Moram da im odam veliko priznanje. Oni su legende. Legende našeg sporta. Oni su dvojica najvažnijih igrača sa kojima sam se sreo u karijeri i razlog što sam danas to što jesam. Pomogli su mi da shvatim šta moram da radim da bih se unapredio fizički, mentalno, taktički, da bih stigao do Top 10. Gubio sam tri-četiri godine od njih, nešto je onda kliknulo pred kraj 2010. i u 2011. i u poslednjih 10 godina je bilo neverovatno putovanje.

A tokom tog neverovatnog putovanja, Novak je rame uz rame sa svojim rivalima ispisao tenisku istoriju. Pobednčki mentalitet podrazumeva učenje od rivala!

5. Budi i ti mentor

Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Richard Feynman izjavio je: “Ako želite nešto da savladate, podučavajte nekoga o tome.” 

Većina nas je nekada u svom životu odigrala ulogu učitelja. Bilo da smo učili svoje prijatelje da igraju karte, ili svoju decu da voze bicikl ili svoje drugove iz škole kako da bolje razumeju neko komplikovanije gradivo. Osoba kojoj ste vi mentor, vama je menti, nešto kao učenik.

Bez obzira na to da li pomažete pripravniku ili novom kolegi oko detalja projekta koji im je dodeljen, i sami ćete više naučiti podučavanjem. Mentorstvo vam takođe pomaže u usavršavanju mekih veština koje bi trebalo da ima svaki vođa - veština poput komunikacije, kreativnosti i empatije. 

Izvor: Harvard Business Review

Autor: Stanko Arsenijević

Ukoliko razmišljate o IT karijeri, ali ne znate kako da počnete, uradite besplatno upitnik i dobićete Stankove savete za svoju karijeru!

2021-07-26

Autor: Kampster Admin Kampster tim · Kampster d.o.o

Administrator Kampster zajednice.

Imate pitanja za Kampster? Javite se: