Campster motivacija

Priča ženskog poduzetništva: Ana Ranitović, suosnivačica Campster i RoiChamp

Campster Admin

Priča ženskog poduzetništva: Ana Ranitović, suosnivačica Campster i RoiChamp

"Najveća ljepota, i jedan od najčešćih razloga zašto ulazimo u poduzetništvo je sloboda koju pruža".

Ana Ranitović je antropologinja koja je vođena strašću prema razvijanju projekata i timova postala poduzetnica. Diplomirala je sociologiju, doktorirala antropologiju na Oxfordu kao Chevening i Clarendon stipendistica, i ima preko 10 godina iskustva u istraživanju, strateškom planiranju i razvoju projekata. Ovo iskustvo je usmjerila u nekoliko uspješnih startup pothvata koje je do sada koristilo preko pola milijuna korisnika od Europe do Azije. Ana je suosnivačica edtech kompanije Campster, izvršna direktorica RoiChamp email marketing rješenja za e-commerce, i savjetnica upravnog odbora Sveučilišta u Groningenu u području akademskog i društvenog utjecaja znanosti. S Anom smo imali priliku razgovarati o poduzetništvu, savjetima za buduće i sadašnje poduzetnice, ali i potencijalnim problemima koji se mogu naći na putu.

1. Što vas je privuklo da uđete u poduzetništvo i što vas najviše intrigira u tom svijetu?

To je bila na prvom mjestu potreba da riješim određeni problem, i više od toga, mogućnost skaliranja dobivenog rješenja i velikog utjecaja koji kroz biznis mogu ostvariti. Nisam o biznisu prije toga razmišljala kao o posebno kreativnom poslu, ali me upravo taj stvaralački momenat u poduzetništvu najviše inspirira i pokreće.

Uz to dobivate i priliku raditi i učiti od drugih poduzetnika koji su mahom optimistični i znatiželjni ljudi koji gledaju naprijed, a taj pristup životu je nešto što i meni osobno odgovara. Na početku svog poduzetničkog puta imala sam čast sudjelovati na “Tech Tour” summitu u Genevi koji okuplja najuspješnije tech poduzetnike. Biznis lideri s kojima sam tada ostvarila kontakt su, bez obzira na globalno iskustvo i uspjeh, bili jako velikodušni sa svojim vremenom i savjetima, skromni, i puni strpljenja i podrške, pa me to očaralo za sva vremena. Poželjela sam i ja biti dio tog svijeta u kojem se ideje ostvaruju, šire i dijele.

2. Koji su to izazovi s kojima se svakodnevno suočavate u svijetu poduzetništva i kako mislite da je iste moguće svladati?

Jedan od najvećih izazova je briga o sebi. Kad vas povuče strast da nešto stvorite, teško je isključiti se. To daje početnu pokretačku snagu neophodnu da od ničega stvorite nešto, ali dugoročno ovakav pristup nije održiv i nije dobar - ni za vaš osobni život, zdravlje i fokus, pa samim tim ni za vaš biznis. Poduzetništvo je igra na duge staze, a ne sprint.

3. Koji biste savjet uputili budućim i potencijalnim poduzetnicama? Koja je vaša formula za uspjeh?

Svatko od nas je drugačiji i ima različite talente, afinitete i prioritete. Razvijamo se i živimo pod drugačijim okolnostima, poslujemo u drugačijim industrijama i kontekstima, neki od nas i u drugačijim kulturama. U suvremenom okruženju, biznis se može voditi na toliko načina i ne postoji jedna definicija uspjeha i jedna formula. Najveća ljepota, i jedan od najčešćih razloga zašto ulazimo u poduzetništvo je sloboda koju pruža. Moj savjet poduzetnicama je da iskoriste tu slobodu da stvore vlastitu formulu i jedinstveni put uspjeha, jer je to način da svijetu pruže nešto originalno. Danas su nam potrebne nove perspektive i načini razmišljanja, više “drugačijeg”, a ne još više “istog”.

4. Kad biste imali čarobni štapić, što biste na prvom mjestu promijenili, a što bi dovelo do napretka za vas kao poduzetnicu?

Iz perspektive Campstera kao startup-a bila nam je veoma potrebna pravna i biznis podrška. To je nešto što startup osnivači u EU zemljama uzimaju zdravo za gotovo, a što je nama, 2017. godine kad je Campster bio na početku, najviše nedostajalo. Radi se o stvarima koje su specifične za inovativne tvrtke i uglavnom su standardizirane budući da postoje uobičajene najbolje prakse. Prije svega mislim na podršku u sferi uređivanja partnerskih odnosa, intelektualnog vlasništva, planiranja fundraising-a i knjigovodstva, i kvalitetne pravne pomoći - jer kad se postavi dobar temelj sve je kasnije lakše.

U međuvremenu su se stvari dosta izmijenile i ima napretka na tom području za nove inovativne kompanije, ali i dalje postoji manjak podrške za scale-upove, odnosno kompanije koje su u fazi brzog rasta. Jedan veoma pozitivan primjer u tom smislu je EBRD “Star Venture” program koji preporučujem svim domaćim scaleup tvrtkama jer je i nama mnogo značio, prije svega u sferi strateškog razvoja i financijsko-pravne podrške.

5. Koji koraci su doveli do toga da postanete uspješna poduzetnica?

Kao netko tko je veći dio života u području obrazovanja, imala sam čast biti odabrana za Chevening i Clarendon stipendisticu, studirati na najboljem svjetskom sveučilištu i doktorirati na Oxfordu. Međutim, još kao studentica, a nešto kasnije i kao fakultetski predavač, imala sam jako frustrirajuća iskustva s online edukacijom. Tu sam kao i mnogi drugi poduzetnici naišla na problem koji me privukao. U mojem slučaju taj problem su bili loše osmišljeni sistemi online edukacije koji uzrokuju manjak motivacije učenika i na kraju i loše rezultate. Dovoljno govori podatak da samo jedan od 10 polaznika online tečajeva, u prosjeku, u svijetu, odsluša upisani tečaj do kraja, dok preostalih 9 odustane.

Zanimala me razumjeti suštinu problematike online edukacije, ali i shvatiti zašto postojeći e-learning sustavi na jednoj vrlo fundamentalnoj razini zanemaruju da je učenje višeslojan i društven proces, kao i da motivacija ne ovisi samo o našem unutrašnjem motoru, već i o kontekstu u kojem se proces učenja odvija. Kap koja je prelila čašu, bilo je kad sam tijekom doktorata na Oxfordu, kao predavačica trebala organizirati jedan online tečaj koristeći tehnologiju za koju sam imala osjećaj da je bila kreirana s ciljem da nam svima učini život težim, a ne lakšim.

Tada se rodila vizija kako bi online edukacija mogla izgledati sasvim drugačije, i to je ojačalo moje samopouzdanje i uvjerenje da mogu stvoriti jedno novo rješenje i metodologiju učenja koja stavlja čovjeka, a ne tehnologiju, u središte. Osjetila sam da jednostavno moram to napraviti, da moram tu ideju “izbaciti iz sebe” u svijet i to je ono što me pokrenulo u startu, a što me i dan danas motivira.

Izvor: AFA blog

2022-03-22

Autor: Campster Admin

Imate pitanja za Campster? Javite se: